Lustrumcongres

  • Home
  • Lustrumcongres

DANK VOOR UW AANWEZIGHEID


10 april 2015


Lustrumcongres VSPN
Het optimaliseren van de multidisciplinaire samenwerking rondom een sporter of team


Voor verdere vragen: lustrum@vspn.nl
De VSPN bestaat 25 jaar! Dat is gevierd met een lustrumcongres op vrijdag 10 april. Het congres was bedoeld voor leden van de VSPN, sportartsen, fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en andere geïnteresseerden. Het thema van de dag is: Het optimaliseren van de multidisciplinaire samenwerking rondom een sporter of team.
De dag vond plaats op een hele mooie plek in Bunnik, “Wat een mooie trouwlocatie!” ging vaak rond. Het begon met een kopje thee of koffie en een heerlijke versnapering en werd vervolgd door een opening door de dagvoorzitter. Vervolgens opende Hardy Menkehorst het congres door de geschiedenis van de VSPN te doorlopen en stil te staan bij de bijzondere momenten zoals de oprichting.


Hierna waren Ton du Chatinier en Gijs Ronnes, in de vorm van college tour, aan de beurt voor het beantwoorden van vragen en delen van ervaringen. Wat opviel was dat vooral Gijs het als bondcoach erg belangrijk vond om altijd alles te weten. Hij wil overal bovenop zitten en heeft veel contact met de volledige staf die om de sporters opereert. Ton is in de loop van de jaren het nut van een sportpsycholoog gaan inzien en ziet het als een aanvulling op zijn staf.Vervolgens trapten Rico Schuijers en Dave Collins af met een keynote. Zij gingen, om beurten, in op de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van een sportpsycholoog binnen een multidisciplinair team. Rico startte met een oefening, waar de rest van de dag nog naar werd gerefereerd, iedereen moest in gedachten zijn eigen ochtend nog eens doorlopen tot het hier en nu.


De keynote ging over het diverse en complexe werkveld waar een sportpsycholoog vandaag de dag zich in bevindt en hoe daarmee om te gaan. De richting die nu ingeslagen is betreft veel multidisciplinair samenwerken en is gericht op de behoefte van de coach en sporter. De conclusie was dat het een jonge professie is waarin veel niet zwart-wit en er nog veel ontwikkeling nodig en gaande is. Hierin is bijvoorbeeld een ‘code of conduct’ erg belangrijk.


Tot slot werd er tijdens de vragen nog ingegaan op het spanningsveld tussen de vertrouwelijkheid bij de sporter en de coach die ‘alles wil weten’. Zoals tijdens de hele keynote terugkwam, It depends. Het is allemaal situatie en persoonsafhankelijk.


Na een heerlijke lunch ging de dag verder met twee workshoprondes. Hierbij een impressie van de verschillende workshops. Tijdens de lunch buiten was er ruimte om praktijk oefeningen te ervaring onder leiding van verschillende sportpsychologen. 

Rianne van Strien en Mineke Vegter over individuele verschillen 


Rianne vertelt enthousiast over ‘talentprofielen’ zoals zij het noemt, als een manier van kijken naar spelers. Iedereen is anders, hoe komt dat? en wat doe je ermee? zijn de vragen die centraal staan. Door het gebruik van ActionType worden de voorkeuren van spelers gebruikt en wordt er zo voor gezorgd dat mensen in hun kracht komen. De werkwijze is dat je als speler zelf bepaald wat de voorkeur is na feedback van Rianne en spiegeling door middel van onder andere beeldmateriaal. Mineke heeft mooie anekdotes uit de praktijk toegevoegd tijdens de workshop.


 


Dave Collins


Dave is ingegaan op de verschillen tussen mensen en hoe het komt dat er zoveel variabiliteit bestaat. Hij ging hierbij uit van een bio-psycho-social approach wat verklaart waarom alles bij iedereen anders binnenkomt. Perceptie staat hierin centraal en is de key!


Ton du Chantinier en Ruben Dekker


Ton en Ruben bespraken de mutlidisciplinaire organsitie rondom een voetbalteam, waarbij verschillende clubs als voorbeeld werden genomen. Ook werd aan de hand van een casus gekeken hoe er door een ieder binnen de organisatie werd samengewerkt tijdens een heftige situatie binnen het team.


Edwin Goedhart en Sandra van Essen

Edwin en Sandra vertelden over hun interdisciplinaire benadering bij het werken met geblesseerde spelers binnen de KNVB. Zaken als waar liggen de grenzen van je eigen vakgebied, wat bespreek je interdisciplinair en wanneer verwijs je door werden aan de hand van een casus uitgebreid besproken.


Caroline Jannes

Caroline besprak een aanpak bij eetstoornissen binnen de sport van psychologisch oogpunt, waarbij aandacht was voor de multidisciplinaire samenwerking met andere disciplines rond een sporter. 

Afsluiting door dagvoorzitter


De congresdag werd afgesloten door de dagvoorzitter, een cabaretier die de dag doorliep en alles wat besproken was met een scherp randje en een muziekale omlijsting terughaalde. 


 Geen feest zonder feestje!


Na een heerlijk borrel in de zon, werd er door de VSPN leden heerlijk gedineerd, waarna de dag feestelijk werd besloten met een praatje door alle (oud)voorzitters, die een voor een mooie anecdotes uit de oude doos ophaalden.   
  Sprekers


Dave Collins
Dave is professor ‘of Coaching and Performance’  op de University of Central Lancashire en directeur van Grey Matters Performance. Dave heft meer dan 200 wetenschappelijke publicaties op zijn naam en heeft meer dan 40 boeken/hoofdstukken gepubliceerd. Dave is tevens praktijk sportpsycholoog en Performance Director. Hij heeft gewerkt met meer dan 60 Wereld- of Olympische medaillewinnaars en werkte met sportteams, dansers, muzikanten en in het bedrijfsleven. Als performance director van de Britse Atletiekunie heeft Dave het programma aangestuurd waarmee het atletiekteam groeide van plaats 24 naar plaats 6 op de wereldranglijst. Dave is momenteel actief als performance director bij de Londense voetbalgrootmacht Chelsea FC.
Als sporter zelf was Dave een buitengewoon gemiddelde rugbyspeler, American Football speler en was hij actief in martial arts. Hij is nu tevens rugbycoach en voorzitter van de Rugby Coaches Association.Dave CollinsRico Schuijers
Rico Schuijers is sportpsycholoog VSPN. Na zijn studie in Nijmegen startte hij in 1990 zijn eigen bedrijf. Rico promoveerde in 2003 aan de Sporthochschule van Keulen (Duitsland). Als sportpsycholoog heeft Rico met name bekendheid gekregen door zijn betrokkenheid in de begeleiding van de Nederlandse waterpolo- en hockeydames, die beiden tijdens de Olympische Spelen in Beijing goud wonnen. Hij begeleidde vele topsporters, maar hij is ook werkzaam in het bedrijfsleven en de kunstsector. Rico werkte o.a. met luchtverkeerleiders en is mede grondlegger van het programma ‘Mentale Kracht’ dat sinds 2011 wordt uitgerold bij de Nationale Politie. Door zijn brede ervaring en goedlachse voorkomen is Rico een graag geziene spreker. We zijn zeer verheugd dat Rico tijdens het lustrumcongres.Rico Schuijers
Caroline Jannes 
Caroline Jannes behaalde een Licentiaat in de Psychologie, optie klinische psychologie (UGent, Belgie) en een Master of Science in Exercise and Sport Psychology (University of North Carolina at Greensboro, USA). Na haar terugkeer in 2004 werkt ze op structurele manier samen met verschillende topsportscholen en federaties waaronder topsportschool Atletiek en Gymnastiek (Gent), Belgische Bowlingfederatie (nationale teams), topsportschool Basketbal (Leuven) en Schermen (Gent), en de Vlaamse Yachting Federatie. Ze werkte mee aan het onderzoek bij sportouders in tennis (UNCG) en mentale aspecten bij zeilers en surfers (UGent), en ze leidt een werkgroep rond vragenlijsten in de sport. Sinds 2005 werkt ze samen met het Centrum voor Sportgeneeskunde (UZGent) waar ze de individuele begeleiding van sporters op zich neemt. Hierbij heeft ze aandacht voor sportblessures, recovery, stressmanagement, motivatie, en concentratie. Ze heeft getuigschriften in Biofeedback (Heartmath), EMDR therapie en ACT therapie. Daarnaast geeft ze ook les in UGent (Sportpsychologie en Coaching) en wordt ze gevraagd voor gastlessen door BLOSO, KULeuven Postgraduaat Praktijkgerichte Sportpsychologie en UGent (Lichamelijke Opvoeding, REVAKI). Ze is zeer actief betrokken in het verenigingsleven en is momenteel voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Sportpsychologie (VVSP), Past Coordinator in ENYSSP, Secretary General in I3SAW, en bestuurslid in FEPSAC.Caroline Jannes

Rianne van Strien


Rianne van Strien is oorspronkelijk opgeleid als leraar bewegingsonderwijs op de CALO in Zwolle en is zich sindsdien blijven ontwikkelen. Ze behaalde haar basisaantekening sportpsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is geaccrediteerd als SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en docent sportpsychologie VSPN®. Ook rondde zij in Utrecht de studie Pedagogische Wetenschappen af, met als specialisatie jeugd en sport. Sinds november 2012 is Rianne bestuurslid van de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN).
Rianne combineert een sterke wetenschappelijke basis met de jarenlange ervaring die ze opdeed in de begeleiding van teams, coaches en individuele sporters. Daarbij zet zij regelmatig typologie in als instrument om te kijken naar verschillen. Afgelopen jaren was Rianne actief op diverse internationale congressen als spreker. In Birmingham sprak zij onlangs nog over de relatie tussen voorkeuren van bewegen en typologie op het jaarcongres van de British Association for Psychological Type (BAPT).Rianne van Strien

Ruben Dekker

Ruben C. Dekker (1967) studeerde fysiologische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam waar hij zich verder specialiseerde in de sportpsychologie. Sinds 1996 pioniert Ruben in diverse praktijkvelden zoals de topsport, podiumkunsten en de bedrijfsgezondheid.  Zijn bijzondere belangstelling en aanpak richt zich op het bereiken van organisatiedoelen door het kunnen blijven presteren onder zeer moeilijke en veranderende omstandigheden. Ofwel het ontwikkelen en verhogen van mentale (veer)kracht en het succesvol verbinden van strategie, mensen en processen in (high performance) organisaties. Ter voorbereiding van Sydney 2000, Athene 2004, Beijing 2008, Vancouver 2010, London 2012, Sochi 2014 en Rio 2016 werkt Ruben met of in opdracht van Olympische bonden, atleten en coaches. Unieke praktijkervaring bestaat in het voetbal door zowel voor A-selecties als jeugdacademies in opdracht en/of als staflid te werken bij verschillende betaald voetbalclubs (BVO’s).

Inmiddels bestaat een zeer breed werkveld en worden diverse (sport)organisaties op locatie geadviseerd op strategisch, tactisch en bedrijfsoperationeel niveau. Naast de talentontwikkeling van ‘high potentials’, adviseert en coacht Ruben vooral ervaren professionals en teams in optimaal presteren. Momenteel is Ruben als sportpsycholoog onder meer verbonden aan het SportMedischCentrum van de KNVB en werkt vanuit verschillende expertisecentra samen rondom prestatieherstel en blessurepreventie.

Veel van het huidige multidisciplinaire werk behelst de toepassing van een cognitief gedragsmatig trainingsbegeleiding van sporters en coaches met overbelastingrisico of een verhoogde herstelbehoefte. Daarnaast worden specialistisch belastbaarheidsonderzoek en herstelinterventies uitgevoerd voor  (sport)mensen met stressgerelateerde klachten en (dreigende) burnout; vermoeidheid en slaapproblemen, SOLK: ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ en hersenschudding (mTBI).

In zijn vrije tijd is hij jeugdhockeycoach en lid van de medische commissie bij Hilversumsche MHC. Daarbij speelt hij nog wekelijks zijn voetbalwedstrijden bij de Vets van HCFC Victoria in de unieke competitie van de ONEC: ‘Om &Nabij de Eeuw Clubs’Rianne van Strien

Ton du Chatinier
Ton du Chatinier is een oud profvoetballer die momenteel als trainer actief is in de voetbalwereld. Hij is hoofdcoach geweest bij FC Utrecht, waarmee hij o.a. de groepsfase van de Europa League behaalde. Na zijn periode bij FC Utrecht, werd ‘De Chat’ assistent-trainer van Guus Hiddink bij het Russische Anzji Machatsjkala. Na een periode van 1,5 jaar verliet Du Chatinier Dagestan, om eind 2013 als assistent-bondscoach van Zuid-Korea aan de slag te gaan. Met dit land beleefde hij het WK van 2014.
Ton du Chatinier is een ervaren trainer, die vanuit verschillende rollen en binnen verschillende culturen kennis heeft gemaakt met het multidisciplinair werken met diverse professionals. Als geen ander kent hij het klappen van de zweep en heeft hij ervaren hoe een dergelijke samenwerking optimaal kan functioneren en wat de moeilijkheden hierin zijn. Zowel tijdens CollegeTour als tijdens de workshop in samenwerking met Ruben Dekker laat Ton zijn licht hierover schijnen.Ton de Chatinier

Gijs Ronnes
Gijs Ronnes is zelf jarenlang actief geweest te zijn als professioneel beachvolleyballer. Als speler is hij vijf keer Nederlands kampioen geworden en heeft hij zilver behaald op het Europees kampioenschap. In 2012 is hij bondscoach geworden van de Nederlandse beachvolleyballers. Grootste succes in de afgelopen jaren is het winnen van het Wereldkampioenschap Beachvolleybal 2013 in Polen door Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, één van de teams die door Gijs gecoacht wordt.

Binnen Beach Team Nederland wordt doelgericht gewerkt aan een structurele plek van de Nederlandse beachvolleyballers binnen de internationale top. Doelen voor 2015/2016 zijn het winnen van medailles op het WK en de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Daarbij wordt door een multidisciplinair team gewerkt aan het optimaliseren van de prestaties. Het team bestaat uit meerdere trainer-coaches, een sportarts,  meerdere sportfysiotherapeuten, een sportvoedingsdeskundige, een kracht- en conditietrainer, een analist, een embedded-scientist, een lifestylecoach, een manager en een SPORTPSCYHOLOOG VSPN® .

In het onderdeel College Tour zal Gijs vragen beantwoorden uit het publiek over zijn visie op de samenwerking van een multidisciplinair team rondom een sporter en de rol van de trainer-coach hierin. Gijs Ronnes
Edwin Goedhart

Edwin Goedhart (1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit en rondde in 1996 de opleiding tot sportarts af. Hij was 13 jaar werkzaam op het Sport Medisch Adviescentrum in Haarlem, en combineerde dat in diverse perioden met de functie van bondsarts van de NSG (later NEBAS-NSG), sportmedisch functionaris van de GGD Zuid-Kennemerland, project medewerker bij NOC*NSF op het gebied van kwaliteitsbeleid in de sportgezondheidszorg, clubarts van de voetbalclub HFC Haarlem en bondsarts bij de KNVB. Vanaf 2002 is hij fulltime werkzaam als sportarts in het betaalde voetbal bij AFC Ajax (9 jaar), AZ Alkmaar en Vitesse (elk 1 jaar). Sinds 2012 is hij Hoofd Medische staf van het Nederlands elftal, in 2013 uitgebreid tot een volledige functie als Manager Sportgeneeskunde/Bondsarts bij de KNVB.

Hij bekleedt diverse bestuursfuncties in de sportgeneeskunde en was als commissielid betrokken bij de commissie Sorgdrager, die onderzoek deed naar het dopinggebruik in de wielersport. De begeleiding rond sportgerelateerd hersenletsel heeft, evenals liesklachten bij voetballers, zijn speciale aandacht.


Edwin Goedhart


Sandra van Essen
Sandra van Essen is als sportpsycholoog sinds 1991 actief in het mentaal begeleiden van sporters. Sandra is verbonden aan het Sport Medisch Centrum KNVB (sinds 2008), het Militair Revalidatie Centrum (sinds 2010) en heeft een eigen praktijk voor Sportpsychologie en Coaching sinds 1991 in Leusden. Ze werkt met sporters, trainers, sportfysiotherapeuten en sportartsen samen en draagt als docent bij aan deskundigheidsbevordering. Sandra houdt zich sinds 1998 ook bezig met coachingsvraagstukken. Deze zijn gericht op een veelal verstoorde balans tussen spanning en ontspanning, hetgeen resulteert in stressgerelateerde klachten.

Sandra heeft zelf in het verleden intensief atletiek beoefend en aan diverse NK's deelgenomen. Verder is ze is jarenlang jeugdtrainer geweest. In de atletiek heeft ze al vele voorbeelden gezien van mensen die niet het beste uit zichzelf haalden, omdat ze blokkeerden op het moment waarop het aankwam. Naast atletiek was ze lange tijd actief in het schaken, een sport waarbij mentale aspecten een zeer grote rol spelen!

Inmiddels kan Sandra bogen op jarenlange ervaring met sporters uit diverse takken van sport. Het niveau van de sportbeoefening varieerde daarbij van paralympische en olympisch tot serieuze recreatiesporter.

Sandra is psycholoog NIP en opgenomen in het register SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en tevens docent sportpsychologie. Psychologie studeerde ze in Utrecht, volgde bijvakken aan de VU en studeerde en werkte 3 jaar aan de Sporthochschule Köln.Sandra van Essen


Wij danken onze sponsoren


Logo science plus


Logo Sportgericht