Actueel

Verslag bijscholing VSPN sportpsychologen op 22 november

01 Dec

Op 22 november vond de ALV van de VSPN plaats. Voorafgaand aan deze vergadering was er mogelijkheid tot bijscholing voor alle leden van de VSPN. Hiervan is door velen gebruik gemaakt om door collega's uitgebreid voorgelicht te worden over de voor hen specifieke topics.
Zo was er een lezing van Joost Pluijms, onderzoeker sportpsychologie en bezig aan de POPS opleiding om zijn accreditatie als VSPN®SPORTPSYCHOLOOG te behalen, over de inhoud van zijn proefschrift.
Ook heeft ons gewaardeerd lid Peter Paul Moorman verschillende aspecten van visualisatietechnieken besproken. Een van de deelnemers heeft verslag gedaan van de leuke en slimme tips die werden uitgewisseld deze middag.

Peter Paul Moorman sprak op 22 november over de manier waarop hij werk en over de verschillende aspecten waaruit sporters zelfvertrouwen halen, waarmee hij werkt. Dit zijn techniek, conditie, willen, denken & voelen. Deze vijf wijzen bepalen iemands vorm en zelfvertrouwen.
Hij deelde met de VSPN leden hoe hij een sporter leert voorbereiden op een wedstrijd. Hij kwam hierbij met de volgende lijst punten gericht op de sport kunstrijden op de schaats, een sport waarin Peter Paul veel werkt en gewerkt heeft.


Een voorbeeld:
Aandachtspunten voor een wedstrijd zijn: 1. Grote schoonmaak. Alle negatieve gedachten, gevoelens en beelden in de prullenbak gooien. Schud je van je af;

 2. Neem sportprogram en longprogram perfect door. Label elk moment met je beste moment. Doe dit vandaag, morgen, en overmorgen;

 3. Zorg dat je uitgerust bent;

 4. Neem je vaste wedstrijdroutine aan;

 5. Elke wedstrijd is een nieuwe kans;

 6. Focus op ik wil landen / staan blijven;

 7. Een goede aanloop is ¾ van de sprong en pirouette;

 8. In de warming up voor je ijsgevoel. Gaan de elementen goed, dan is dat lekker meegenomen. Gaan ze minder perfect, dan kan je het straks voor de jury beter doen;

 9. Een kruisje slaan geeft vertrouwen en kracht;

 10. Vertrouw je gevoel, vertel je verhaal en presenteer met verve (acteren uit je hart)

 11. Haal goed adem tijdens je kuur en fixeer je eindpositie;

 12. Kruip uit je rol en dank jezelf en de jury.

 13. Rij waardig van het ijs af.


 De boodschap die hij graag sporters mee geeft: Je bent geen machine. Iedereen laat steken vallen. De kunst is er zo min mogelijk laten vallen en plezier uit te stralen. Jij bent degene die de regie in handen heeft.

Joost Pluijms gaf vervolgens een toelichting bij zijn proefschrift getiteld: Perceptual-cognitive skills expert performance sailing.


Zijn onderzoek gaat over beslissingsgedrag en het onderzoek is uigevoerd binnen de zeilsport. Vragen waarnaar gekeken zijn: waarom spelen zeilers het spelletje op een bepaalde manier? Wat zien en voelen ze? Hoe weten ze gewoon waar de wind zit? Als je dit aan ze vraagt hoe ze dit doen en weten, dan kunnen ze het niet samenvatten. Joost heeft gekeken naar de verwerking van zintuige informatie bij zeilers. 


Daarbij gaf hij ook enkele praktische handvatten nav de verschillende oefeningen die er tijdens de middag gedaan zijn.


Kijkgedrag trainen: 1. Geef instructies en feedback;

 2. Markers plakken op gebieden die heel belangrijk zijn, Waar letten ze op;

 3. Meet hoofdbewegingen (videobril);

 4. Vragen aan de sporter: wat zie jij, wat valt jou op. Neutraal observeren.

 5. Train impliciet -  gebruik eventueel a secret weapon-strobe glasses;

 6. Virtual reality – ga sporters met elkaar vergelijken. Beyond sports. En kijk naar beslissingsgedrag.


Als je zelf aan de slag gaat: 1. Identificeer de cruciale momenten voor jouw sport in een wedstrijd – visualiseer

 2. meet onder druk de waarneming en de actie;

 3. Breng de omgevingsfactoren goed in beeld (wind, temperatuur);

 4. Omarm technologie. 


 


  Het was met deze twee interactieve workshops een inspirerende middag voor de aanwezige leden.

Nieuwsberichten

Op deze pagina kunt u terecht voor alle actuele berichten omtrent VSPN en haar omgeving. Via onderstaande rubrieken kunt u filteren naar eigen interesse.