Actueel

Verslag 19 januari 2017 - Tata Steel Chess Symposium - Gezonde geest in een gezond lichaam

07 Feb

Op 19 januari 2017 vond het Tata Steel Chess Symposium met als titel "Gezonde geest in een gezond lichaam"plaats.
Sprekers waren: Thom van ‘t Hek, Hans Böhm, prof. dr. Erik Scherder, Hans Bohm, Theo Werner, Peter Blangé, Marleen van Amerongen, Nouchka Fontijn.


SPORTPSYCHOLOOG VSPN®, docent sportpsychologie VSPN en orthopedagoog Drs Daniëlle van der Klein-Driesen was aanwezig en schreef het volgende verslag van dit symposium, aangevuld met een visuele weergave van de inhoud van het congres door Yara Rietdijk.


Een gezonde geest in een gezond lichaam

Verslag van de dag

Rode draad van dit symposium in de Kuip is dat motorische- en cognitieve systemen hand in hand gaan. Als schaker moet je nadenken wat de ander van plan is en daarop in kunnen spelen. Zo word je getraind om logisch te denken vanuit een stappenplan. Het is zinvol om al vanaf vroege leeftijd schaken te leren. Voorzitter van Koninklijke Nederlandse Schaakbond Marleen van Amerongen benoemt dat je door te schaken werkt aan verschillende mentale vaardigheden zoals:   • Concentratie;

 • Leervermogen;

 • Logisch en kritisch denken;

 • Probleemoplossend vermogen;

 • Vooruitdenken/plannen;

 • Inleven in een ander;

 • Risicomanagement/afwegen;

 • Creativiteit;

 • Beslissen onder tijdsdruk;

 • Durven beslissen;

 • Omgaan met veranderingen.


Bij schaken leer je spelenderwijs. Professor Scherder vertelt enthousiast over alle verbindingen die worden aangelegd in de prefrontale cortex. Er ontstaan nieuwe bloedvaten in het brein, doordat schaken aanzet tot denken.


Peter Blangé noemt volleybal een denksport, doordat er voortdurend strategisch gedacht moet worden. Als spelverdeler handelde hij vanuit een combinatie van intuïtie en logisch verstand. Rekenkracht speelde mee tijdens de finale van de Olympische Spelen Atlanta 1996. Blangé wist: “Als ik de volgende bal verkloot heb ik daar mijn hele leven last van”. Hij dacht: we moeten risico nemen en de bal door het midden nemen. Blangé zegt nu: “Garanties heb je nooit, dan kun je maar beter risico nemen.”


Boksschaken


Een mooie combinatie van fysiek en mentaal was een filmpje over een partij boksschaken. De boksers matte elkaar fysiek af en speelden schaak tijdens de pauze momenten. Goed om te zien was, dat bij hoge inspanning de cognitieve functies minder werken. Immers het bloed gaat naar de spieren in plaats van naar de hersenen.   Die schaakpartij ging steeds moeizamer.


Nouchka Fontijn won zilver op de Olympische Spelen in Rio. Zij zegt: “Eerst ben je heel veel bezig met technieken. Later wordt strategie steeds belangrijker. Je moet als bokser ook steeds een paar stappen vooruitdenken. Hoe ga ik haar in een valletje lokken,” aldus Nouchka. Het is net schaken, maar dan fysiek. 

Nieuwsberichten

Op deze pagina kunt u terecht voor alle actuele berichten omtrent VSPN en haar omgeving. Via onderstaande rubrieken kunt u filteren naar eigen interesse.