Actueel

Verslag NLCoach congres - Sportpsychologie; de nieuwste inzichten

25 May

In Zwolle opende de voorzitter van de VSPN, Mitchel Kevenaar, het symposium bij gastheer Jaco van Gent-Schinkel op het Deltion College in Zwolle met een kort welkom.


Rogier Hoorn en René Wolff namen de deelnemers mee in het hoe en waarom van de prestaties van de Nederlandse Baanwielrenners afgelopen jaren. Op welke manier heeft sportpsychologie daarin een rol gespeeld? Begrippen als taakgericht, doelgericht en zelfdiscipline kwamen voorbij, maar ook dat het ondanks een goede uitvoering van je taak nog steeds een kansberekening is op succes, geen garanties in de topsport! 


Wel lijkt het verstandig om als coach en sporter heel bewust stil te staan bij vragen als "Wat heb ik nodig in mijn leven om goed te kunnen presteren? en "Wat heb ik als sporter nodig om tot goede prestaties te komen, wanneer ben je mentaal sterk in mijn tak van sport?"


Wie nog meer wilde horen over wat dan de nieuwste inzichten zijn en hoe je dit praktisch kunt invullen, is de eerste ronde een workshop binnen gestapt. Daar staan in elke workshop twee SPORTPSYCHOLOGEN VSPN® met een thema waar zij veel affiniteit mee hebben.


Wendy Roozendaal en Kelly Dekker gingen in op ACT (Acceptatie & Committent Therapy) in High Performance. Deze sportpsychologie 2.0 gaat in op het ontwikkelen van een flexibele relatie met jezelf. Het leren omarmen van je gevoelens van spanning, of het accepteren van een tetterend verstand zijn ongetwijfeld thema's die zijn aangestipt. De thema's van ACT werden ook aan den lijve ervaren, niet vertellen over, maar zelf doen!


Patrick van der Molen en Sandra van Essen legden in hun workshop de focus op het leren, presteren en herstelgedrag: waar moet je als coach rekening mee houden na een blessure? Patrick en Sandra kennende waren de sportpsychologische inzichten in deze workshop niet alleen gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar ook op praktijkervaringen!


Onze hoogleraar sportpsychologie Nico W. Van Yperen gaf een duo-presentatie met Raôul Oudejans over de recente wetenschappelijke inzichten als het gaat om presteren onder druk. Wat weten we hiervan? Welke factoren spelen een rol en waar houdt sportpsychologisch onderzoek zich mee bezig? Hoe kan het dat een golfer bijvoorbeeld doorgaans 99 van de 100 puts maakt op ongeveer 1 meter afstand, maar op het belangrijkste moment uit zijn carièrre juist niet? Welke factoren zorgen voor dit prestatieverlies en hoe kun je deze beïnvloeden en optimaliseren?


In de vierde workshop waren Pepijn Lochtenberg en Wim Keizer actief met als thema mentale training voor jonge sporters. In deze workshop werden veel actieve werkvormen ingezet, waarbij deelnemers zelf aan de slag gingen met hun hulpvraag en geprikkeld werden om na te denken over dit thema. Ook de rol van ouders kwam aan bod in deze workshop, aangezien je bij begeleiding van jonge sporters, de ouders er gratis bij krijgt!


Naast de workshops, was er tijdens het buffet gelegenheid om met meer SPORTPSYCHOLOGEN VSPN® in contact te komen. 


Onderstaande collega's waren actief voor vragen over de genoemde thema's:


Susannah Chernowitz | Sportklimaat binnen een team


Mark Schuls | Mentale training voor jonge sporters


Barry Assen | Presteren onder druk


Ivo Spanjersberg | Visualiseren


Elleke Tijman op Smijers | Concentratie en aandacht


Ruben Dekker | Online TestCenter Mental Toughness


Muriël Romijn | Zelfvertrouwen/ zelfbeeld


Mara Goedegebuure | Talentontwikkeling


Lieke Bloemendal | Motivatie


Mitchel Kevenaar | Wanneer schakel je een sportpsycholoog in?


Jan Sleijfer | Digitale mogelijkheden op mentaal gebied


VSPN | Algemene promotie Vereniging Sportspychologie in Nederland


Mocht je niet geweest zijn, maar wel een vraag hebben? Zoek een sportpsycholoog bij jou in de buurt via www.vspn.nl en neem contact op!

Heb je een meer algemene vraag? Mail dan naar info@vspn.nl !


 

Nieuwsberichten

Op deze pagina kunt u terecht voor alle actuele berichten omtrent VSPN en haar omgeving. Via onderstaande rubrieken kunt u filteren naar eigen interesse.